משיכת כספים מחשבון אפוטרופוס: כל מה שצריך לדעת

משרדנו מתמחה במגוון תחומים ומעניק ללקוחותינו ליווי מלא כדי להגן על הזכויות, על הנכסים ועל הכסף שלהם

משיכת כספים מחשבון אפוטרופוס כל מה שצריך לדעת

כותב: עורך דין צחי קלמנוביץ'

תוכן עניינים

מינוי אפוטרופוס נראה לנו לעיתים כמשהו שרחוק מאתנו. תופתעו לשמוע שכל אדם עם הורים קשישים, או קרוב משפחה שאינו מסוגל לנהל את ענייניו מבחינה נפשית או שכלית, יכול להתמנות להיות אפוטרופוס. מה זה אומר? איך מושכים כספים מחשבון של אפוטרופוס? ולמה כדאי להתייעץ עם עורך דין לגבי זה? כל הפרטים במאמר שלפניכם

כמה מילים על אפוטרופוס – מה זה?

אפוטרופוס הוא בעצם אדם שאחראי לנהל ולדאוג לענייניו של אדם שאינו מסוגל לדאוג להם. זה יכול להיות ענייניו הרכושיים של האדם, כלומר, חתימה על חוזים בשמו, ניהול הנכסים של הקשיש או האדם חסר היכולת. וזה יכול להיות גם ניהול ענייניו הרפואיים של האדם, כלומר, החלטות בנוגע להליכים רפואיים שנעשים בו, הסכמות שונות לקבלת תרופות, וכל עניין רפואי אחר. בדרך כלל, המינוי מתרחש עבור אדם שיש לו דמנציה, אלצהיימר, או מחלות אחרות העוברות על אנשים קשישים, וקשורות באיבוד הזיכרון, ופגיעה מוחית כלשהי. בנוסף, אם מדובר באדם עם מוגבלות כלשהי, שכלית או נפשית, שזקוק גם הוא, כמובן לאחר קביעה רפואית כזאת, לליווי של אדם אחר.

חוק הכשרות והאפוטרופסות

מטרתו העיקרית של החוק היא לשמור על כבודם של החולים או הקשישים. לעיתים אין ברירה אלא למנות אפוטרופוס. בית המשפט לענייני משפחה בוחן כל מקרה על פי חוק, ובודק שאין אופציות אחרות, כמו מינוי תומך בקבלת החלטות למשל.

אז מה תפקיד האפוטרופוס לרכוש?

האפוטרופוס שמונה לענייני רכוש, צריך לדאוג לכל ענייניו הכספיים של האדם שעבורו הוא מונה. זה אומר, לדאוג לנכסיו, בדיוק כמו שהוא דואג לנכסיו שלו. והוא מחויב לכך על פי חוק. עליו לנהל את הנכסים, לתחזק אותם ולשמור עליהם, ואפילו להשביח אותם, כל עוד הוא האחראי עליהם. כמובן, שמינוי אפוטרופוס לענייני רכוש, גורם לכך שלאדם עצמו, בעל הרכוש, לא תהיה היכולת לקבל החלטות בעצמו, והוא אינו רשאי לבצע שום פעולה לבד, ללא אישור האפוטרופוס. חשוב לציין שזה כולל כל פעולה, אפילו משיכת סכום מועט מחשבון הבנק הפרטי שלו. האפוטרופוס הוא זה שיקבל את ההחלטה לגבי הצרכים הכלכליים של בעל הרכוש. 

אישור לביצוע פעולות בחשבון ובנכסים

בעיקרון, לאפוטרופוס יש הסמכה לבצע כל פעולה הדרושה לו לניהול הנכסים, עליהם הוא מופקד. עם זאת, ישנן פעולות, שעליו לקבל אישור מבית המשפט, לפני שהוא מבצע אותן. זה יכול להיות פעולות שונות בנכס חקלאי הקשורות בהעברתו, שעבודו, או חיסולו. זה יכול להיות עסקה במקרקעין, כמו מכירת נכס, או המחאה או שעבוד של זכות כלשהי הקשורה בנכס המקרקעין. הוא יצטרך לקבל אישור עבור השכרת נכס, במקרה שחוק הגנת הדייר כן חל על הנכס הזה. גם מתן תרומה בסכום שעולה על 100 אלף ₪ דורשת אישור מבית המשפט. וכן מתן מתנה, העולה על סכומים כאלה או מתנה נמוכה מסכום זה אבל שבנסיבות העניין לא נהוג להעניק.

מה עם משיכת כספים מחשבון האפוטרופוס?

לפי החוק, כל פעולה שהשווי שלה עולה על 100 אלף שקלים, ולא נתנו לה הסמכה, באופן מפורש, בהנחיות המקדימות, דורשת את אישור בית המשפט. "הנחיות מקדימות" כאלה, ניתן להכין רק אצל עורך דין, ולא כל עורך דין, אלא רק בעל תעודת הסמכה מיוחדת ממשרד המשפטים להכנת "הנחיות מקדימות". אם כן נתנה הסמכה בהנחיות המקדימות, אך הפעולה עולה על שווי של 500 אלף ₪, יהיה צורך לקבל עבורה אישור. גם משיכת כספים מקופת גמל שמנוגד לחוק הפיקוח על השירותים, דורשת אישור של בית המשפט, וכך גם כל ערבות או הלוואה שהאפוטרופוס נותן מהחשבון. יש לציין שיש לבית המשפט סמכות לקבוע לגבי כל פעולה נוספת, שהיא תדרוש בעתיד את אישורו. 

אישור בדיעבד למשיכת כספים

יש לציין, שלגבי חלק מהפעולות הללו, ניתן לקבל אישור מבית המשפט בדיעבד, כלומר, לאחר שכבר ביצעתם אותם. לצורך זה, מומלץ לכם מאוד להתייעץ עם עורך דין שמבין בתחום. משיכת כספים מחשבון אפוטרופוס אינה עניין פשוט. אין מדובר בכסף השייך לכם, ועליכם לנהוג בו בזהירות יתרה.

התייעצות עם עורך דין

אתם ממש לא רוצים להסתבך במצב בו הוצאתם כסף לצרכים אסורים, או שלא על פי חוק. מדובר בנושאים מורכבים, הנוגעים בליבת הזכויות של האדם, ולכן בית המשפט נוהג בהם בזהירות יתרה, וכדאי גם לכם להתייעץ עם צחי קלמנוביץ' – משרד עורכי דין מקצועי, בעל ניסיון, שמבין בתחום, עם המלצות לגבי שירותו האיכותי.

עורך דין צחי קלמנוביץ'

עורך דין צחי קלמנוביץ'

תפריט נגישות